Πώς λειτουργεί ο συναγερμός; Όσα πρέπει να ξέρετε για τα αντικλεπτικά συστήματα
Ο ρόλος του συναγερμού είναι να… χαλάει κόσμο για να προστατεύει το αυτοκίνητο ή το σπίτι μας. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί πώς δουλεύει ένας συναγερμός; Η αλήθεια είναι πως αρκετοί μπορεί να απαντήσουν «μου αρκεί απλά να κάνει καλά τη δουλειά του»! Για όσους όμως θέλουν να μάθουν τα… μυστικά, ιδού μια μικρή «ξενάγηση» με απλά λόγια!
Στις περισσότερες περιπτώσεις ενός κλασικού συναγερμού, παγίδες τοποθετούνται στις πόρτες του αυτοκινήτου και ενεργοποιούνται αυτόματα με το βίαιο άνοιγμά τους. Τα αντικραδασμικά συστήματα είναι αυτά που ενεργοποιούν το μηχανισμό όταν το αυτοκίνητο κουνηθεί. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν και αισθητήρες που ανιχνεύουν κινήσεις και αν υπάρξει στενό… μαρκάρισμα του αυτοκινήτου σας, η σειρήνα παίρνει μπρος.
Η νέα εξελιγμένη τάση είναι τα δορυφορικά συστήματα, τα οποία καταγράφουν την ακριβή θέση του αυτοκινήτου και ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται άμεσα μέσω app στο κινητό ότι το αυτοκίνητο του είναι σε … τροχιά χωρίς τον ίδιο. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει άμεση δράση από τις Αρχές.
Και από τα πολύ προηγμένα, πάμε στα βασικά, στο μπαστούνι δηλαδή, το οποίο ως αντικλεπτικό σύστημα έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση. Τα μπαστούνια κλειδώνουν στο τιμόνι ή στα πεντάλ και στο τιμόνι ή άλλα πιάνουν σε δύο πεντάλ.
Υπάρχει φυσικά και το μηχανικό σύστημα μπλοκαρίσματος μηχανικών κιβωτίων ταχυτήτων, το οποίο εγκαθίσταται εσωτερικά στην κονσόλα του αυτοκινήτου και κλειδώνει το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων.