Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών – Τι προτείνει για τα παλιά αυτοκίνητα
Η ηλικία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας φαίνεται πως αποτελεί σημείο προβληματισμού για το υπουργείο Υποδομών, για εμπόρους αλλά και για καταναλωτές.
Στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση, η αντικατάσταση των «γηραιότερων» οχημάτων φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα, αν και σε δεύτερο χρόνο, καθώς τα όποια κίνητρα και μέτρα προτείνονται, έχουν ορίζοντα έναρξης και ισχύος, το 2027.
Τα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμό στην ηλικία των εισαγόμενων οχημάτων και εξειδικευµένα κίνητρα, µε την εφαρµογή συστήµατος bonus malus για την αντικατάσταση των παλαιότερων και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Επίσης, ως μία από τις βασικές προτεραιότητες τίθεται η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.
Όλα αυτά βέβαια έχουν προοπτική υλοποίησης τη δεκαετία 2027 – 2037 και είναι υπό συζήτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για το 2018, ο µέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα έφτανε τα 15 χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στα 10,5 έτη.
Το Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών θα καθορίσει την αναπτυξιακή στρατηγική του τομέα μεταφορών για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι ένα έργο που ανατέθηκε βάσει της «Συμφωνίας- Πλαίσιο για τη στήριξη των δραστηριοτήτων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εντός και εκτός της ΕΕ των 28». Το έργο ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 2017 και έχει συνολική διάρκεια 22 μηνών.