Τι κάνω σε περίπτωση που χάσω τον έλεγχο του αυτοκινήτου μου ή μου σπάσουν τα φρένα;
Η ψυχραιμία και οι γρήγορες αποφάσεις με ευθυκρισία, πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός οδηγού που θεωρείται υπεύθυνος. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος και αυτό ισχύει και στο τιμόνι.
Έτσι λοιπόν, ειδικά σε κακές καιρικές συνθήκες, μπορούν να συμβούν πολλά απρόοπτα. Ας εξετάσουμε μερικές δύσκολες περιπτώσεις που – ο μη γένοιτο – μπορεί να μας τύχουν.
Αν λοιπόν σε στροφή αισθανθούμε ότι χάνουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να πατήσουμε σπασμωδικά και επίμονα φρένο.
Αν είναι γυρισμένες οι μπροστινές ρόδες, με το πάτημα του φρένου, το όχημα κινδυνεύει να ντελαπάρει.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πάρετε τη στροφή με μεγαλύτερο τόξο και να πατήσετε «γλυκά» το γκάζι, ώστε οι ρόδες να εφαρμόσουν καλύτερα στο οδόστρωμα.
Αν τώρα βρεθείτε αντιμέτωποι με το ακραίο σενάριο των χαλασμένων φρένων, είτε σε ευθεία, είτε σε κατηφόρα, πάλι παραμένετε όσο γίνεται ήρεμοι.
Τραβήξτε το χειρόφρενο και κατεβάστε ταχύτητα. Ξαναπατήστε το πεντάλ του φρένου μήπως το επαναφέρετε. Αν το πεντάλ είναι πολύ μαλακό, έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει η προσπάθεια. Οδηγήστε στην άκρη και προσπαθήστε να δείξετε στους άλλους οδηγούς ότι έχετε πρόβλημα βάζοντας τα αλάρμ σας.
Αν πάλι γλιστρήσετε στον πάγο, κάτι που μάλλον έχει συμβεί σε πολλούς, τότε πρωτίστως σταματήστε να πατάτε φρένο. Αφενός δεν έχει νόημα, αφετέρου θα μπλοκάρουν οι τροχοί και κινδυνεύτε με πλήρη απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.