Τι ισχύει για τα πετρελαιοκίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ο σχεδιασμός για το μέλλον

Τι ισχύει για τα πετρελαιοκίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ο σχεδιασμός για το μέλλον

«Γρίφο» αποτελεί το μέλλον των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στα diesel αυτοκίνητα. Στη Γερμανία η απαγόρευση των πετρελαιοκινητήρων εξαπλώνεται σαν… ντόμινο: Μετά το Αμβούργο, τη Στουτγκάρδη και τη Φρανκφούρτη, βάσει δικαστικών αποφάσεων απαγορεύτηκε και σε 11 δρόμους του Βερολίνου η κυκλοφορία σε παλαιότερους πετρελαιοκινητήρες Euro 5 και Euro 6.

Τα παλαιότερης τεχνολογία πετρελαιοκίνητα επιβατικά και ελαφρά φορτηγά έχουν «εξοβελιστεί» ήδη από το Παρίσι, τη Βενετία, τη Λισαβόνα, το Ντίσελντορφ, τη Βρέμη και την Πράγα.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αυτοκίνητα Euro 4 ή παλαιότερης τεχνολογίας απαγορεύεται να κυκλοφορούν. Πρακτικά αυτό αφορά σε όσα πετρελαιοκίνητα έχουν άδεια από το 2009 και πίσω.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, δεν είναι και πάρα πολλά αυτά που είχαν κυκλοφορήσει στη χώρα μας με αυτή την τεχνολογία.

Όσοι ασχολούνται με τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» επιμένουν ότι σε πόλεις όπως πχ η Στουτγκάρδη, η απαγόρευση αφορά σε ένα  - δύο πολύ κεντρικούς δρόμους.  Συχνά επανέρχεται η συζήτηση για πλήρη απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και κάνει πολλούς υποψήφιους αγοραστές να αναρωτιούνται αν πρέπει να αγοράσουν αυτοκίνητο με diesel ή όχι. Μάλιστα στη χώρα μας οι πωλήσεις τέτοιου είδους αυτοκινήτων φαίνεται να σημείωνουν ύφεση.

Στην πραγματικότητα, μια κατηγορηματική απάντηση για το μέλλον της πετρελαιοκίνησης  δεν θα μπορούσε τη δώσει κανείς. Ίσως το πιο πιθανό τελικά  - κρίνοντας και από τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη – είναι ο κάτοχος αυτοκινήτου με πετρελαιοκινητήρα, να βρεθεί αντιμέτωπος με… πόρτα σε συγκεκριμένους πολυσύχναστους δρόμους σε μεγάλες πόλεις και όχι με μια καθολική απαγόρευση.