Τι έλεγχοι γίνονται στα ΚΤΕΟ; Τι να προσέξω πριν πάω το αυτοκίνητό μου

Τι έλεγχοι γίνονται στα ΚΤΕΟ; Τι να προσέξω πριν πάω το αυτοκίνητό μου

Ο έλεγχος του ΚΤΕΟ θυμίζει λιγάκι εξετάσεις, όλοι έχουν μια ανησυχία μήπως… κοπούν!

Στα ΚΤΕΟ, που πρόσφατα μάλιστα απέκτησαν και αυξημένες αρμοδιότητες, ελέγχονται ο κινητήρας, η κατάσταση του αμαξώματος, τα φανάρια, τα κάθε λογής πρόσθετα αξεσουάρ, οι εκπομπές καυσαερίων, οι υαλοπίνακες, το σύστημα διεύθυνσης, τα συστήματα αναρτήσεων και φυσικά τα ελαστικά.

Συνήθως ο τεχνικός ελέγχει το αμάξωμα για σκουριά και για χτυπήματα που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, μπαίνουν στο… μικροσκόπιο ο κινητήρας και ο αριθμός πλαισίου.

Κομβικό είναι το τσεκάρισμα των ελαστικών.  Ελέγχεται η κατάσταση και η διατήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας τους.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι ο έλεγχος των αμορτισέρ και στη συνέχεια των φρένων και του χειρόφρενου.  Οι μηχανικοί τσεκάρουν την αντλία φρένων, το υδραυλικό σύστημα και τις εύκαμπτες και άκαμπτες σωληνώσεις για διαρροές.

Γίνεται επίσης μέτρηση της σύγκλισης-απόκλισης με αποκλισιόμετρο.

Το αποκλισιόμετρο είναι μια επίπεδη μεταλλική πλάκα πάνω από την οποία διέρχεται ο εμπρόσθιος αριστερός  τροχός του οχήματος.

Πριν την ολίσθηση των τροχών ελέγχεται και  η πίεση των ελαστικών.

Το… τσεκ απ του αυτοκινήτου μας περιλαμβάνει επίσης τη σωστή λειτουργία των φώτων.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται και οπτικά από τον αρμόδιο υπάλληλο αλλά και με ένα όργανο που ονομάζεται φωτόμετρο. Σε αυτό το στάδιο διαπιστώνεται η ορθή λειτουργία των λυχνίων, η ένταση των φώτων, ο σωστός χρωματισμός και αν το φανάρι είναι στραμμένο δεξιά ή αριστερά.