Τα αυτοοδηγούμενα σε νέες περιπέτειες: Το ΜΙΤ τα «μαθαίνει» να πλοηγούνται σε αχαρτογράφητους δρόμους

Τα αυτοοδηγούμενα σε νέες περιπέτειες: Το ΜΙΤ τα «μαθαίνει» να πλοηγούνται σε αχαρτογράφητους δρόμους

Η τεχνολογία τρέχει με χιλιόμετρα, ακόμα και χωρίς οδηγό! Αναφερόμαστε φυσικά στα αυτόνομα ή αυτοοδηγούμενα (ή ρομποτικά) αυτοκίνητα τα οποία είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην αυτοκίνηση. Ήδη σε ορισμένες πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική (μία εξ αυτών και τα Τρίκαλα) κυκλοφορούν ή έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν και λεωφορεία χωρίς οδηγό που κινούνται και εξυπηρετούν επιβάτες χωρίς να βρίσκεται κανείς στο τιμόνι. Το περίφημο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ (Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης) όμως αποφάσισε να «βάλει δύσκολα» στα αυτόνομα οχήματα, με το σκεπτικό ότι η πλοήγησή τους γίνεται σε αστικούς και χαρτογραφημένους δρόμους, όπου δεν συναντούν εκπλήξεις, εκτός φυσικά από κάποιο απρόοπτο. Ωστόσο, τα πράγματα δυσκολεύουν όταν πρέπει τα αυτοοδηγούμενα  να κινηθούν σε χώρους εκτός αστικής ζώνης, όπου υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι, βουνά, λόφοι και ποτάμια.

Έτσι, το ΜΙΤ άρχισε να αναπτύσσει τεχνολογία , η οποία μπορεί να «αναγνωρίζει» δρόμους που δεν είναι χαρτογραφημένοι, σε μια προσπάθεια να δώσει στα αυτόνομα οχήματα τη δυνατότητα να πλοηγούνται και σε αχαρτογράφητες περιοχές. Έτσι, δημιούργησε  το σύστημα MapLite, το οποίο επιτρέπει στα αυτόνομα οχήματα να κινούνται σε τέτοιου είδους δρόμους, χωρίς να χρειάζονται ψηφιακούς χάρτες.

Το MapLite βασίζεται πρωτίστως σε ειδικούς αισθητήρες. Το σύστημα θέτει στην αφετηρία έναν τελικό και ένα τοπικό στόχο πλοήγησης. Μόλις το αυτοκίνητο καταφέρει, μέσω των αισθητήρων, να φτάσει στον τοπικό, «επαναπρογραμμάτιζεται» μέχρι να επιτύχει να φτάσει στο τέρμα.