Σωστή θέση και οδηγική συμπεριφορά του οδηγού μηχανής
Ο μοτοσυκλετιστής είναι ένας ευάλωτος από τη φύση του οδηγός. Ακόμα και με ένα μικρό τρακάρισμα, κινδυνεύει από πτώση ή τραυματισμό, πολύ περισσότερο από τον οδηγό του αυτοκινήτου. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να κάνει ευκολότερη ή δυσκολότερη την οδήγηση είναι η ίδια η προσωπικότητα του οδηγού.
Η χρήση κράνους, ειδικού εξοπλισμού και το να μην οδηγεί κανείς με σορτσάκι και σαγιονάρα είναι προφανώς εκ των ων ουκ άνευ, ακόμα και σε κοντινές διαδρομές.
Πώς πρέπει να κινείται όμως ο οδηγός για να είναι ασφαλής; Καταρχάς, λένε οι ειδικοί στα φανάρια η μοτοσυκλέτα πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της σταματώντας κοντά ή ιδανικά εμπρός από τα σταματημένα αυτοκίνητα για να γίνουν τα «νώτα» της. Ειδικά το βράδυ, αυτή η θέση πρέπει να αποτελεί απαράβατο κανόνα.
Η στάση του σώματος στη μηχανή έχει μεγάλη σημασία καθώς από αυτή εξαρτάται όλη η ευστάθεια και η ισορροπία.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους αναβάτες τα εξής: «Κράτα τη πλάτη σου ίσια, το κεφάλι πάνω και τα μάτια μπροστά. Κράτα και τα δύο πόδια στα μαρσπιέ κοντά στα χειριστήρια. Κράτα τα γόνατα και τους αγκώνες με άνεση προς τα μέσα. Τα χέρια πρέπει να είναι χαλαρά και λυγισμένα. Ο καρπός πρέπει να είναι τοποθετημένος χαμηλά στο γκάζι. Σε αργές, κλειστές στροφές όπως οι επιτόπιες στροφές σε ένα πάρκιν, χρησιμοποίησε τη τεχνική αντίστροφης κλίσης σώματος γέρνοντας το πάνω μέρος του σώματός σου προς την εξωτερική μεριά της στροφής. Στρίψε το τιμόνι περισσότερο στη κατεύθυνση που θες να πας για πιο κλειστές στροφές.».