Κανόνες για τη μεταφορά κατοικιδίων με το αυτοκίνητο

Κανόνες για τη μεταφορά κατοικιδίων με το αυτοκίνητο

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν τα ταξίδια, ωστόσο οι μικροί μας φίλοι στην πλειονότητά τους ταλαιπωρούνται στις μεταφορές. Έτσι αν θέλουμε να κάνουμε εύκολη και άνετη τη μεταφορά τους και να χαρούμε τη συντροφιά τους και στον τόπο παραθερισμού μας, πρέπει να πειθαρχήσουμε σε κανόνες. Ο βασικότερος είναι ότι δεν αφήνουμε το ζωάκι μας να τριγυρνά μέσα στην καμπίνα. Μπορεί να τρομάξει και να αγριέψει, με σοβαρές συνέπειες για οδηγό και επιβάτες. Τα κατοικίδιά μας οφείλουμε να τα έχουμε σε ειδικό κλουβί μεταφοράς, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στα πίσω καθίσματα. Αλλιώς τυχόν άνοιγμα του αερόσακου στη θέση του συνοδηγού, μπορεί να το τραυματίσει σοβαρά. Το ειδικό κλουβάκι είναι απαραίτητο για τις γάτες, οι οποίες γενικά δεν είναι πολύ… χαλαρές στα ταξίδια και είτε φοβούνται και νιαουρίζουν, είτε γίνονται επιθετικές.

Αν πάλι έχουμε σκύλο μεγάλου μεγέθους και δεν γίνεται να τον περιορίσουμε σε κλουβάκι, μπορούμε να του περάσουμε τη ζώνη ασφαλείας, αλλά ας έχουμε υπόψη μας ότι αυτή δεν προστατεύει απόλυτα το ζώο σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς δεν έχει την ίδια σωματοδομή με έναν άνθρωπο. Επίσης, πρέπει να κρατάμε το κεφάλι του μέσα στο αυτοκίνητο, για να αποφύγουμε τραυματισμούς.

Όταν ταξιδεύουμε με το σκύλο μας οφείλουμε να κάνουμε περισσότερες στάσεις για να πιει νεράκι, να κάνει την ανάγκη του και να ξεμουδιάσει, ωστόσο χρειάζεται να τον κρατάμε με λουρί, γιατί οι πιθανότητες να έχει τρομάξει και να προσπαθήσει να φύγει, είναι αυξημένες.

Να θυμάστε ότι στην καμπίνα του αυτοκινήτου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες, γι΄ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε τα ζώα μας μέσα μόνα τους. Κινδυνεύουν με αφυδάτωση και θερμοπληξία.