Ελλάδα και εναλλακτικά καύσιμα, υγραέριο, βιοαέριο και ηλεκτροκίνηση. Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας και ποιες προοπτικές υπάρχουν.
Τα τελευταία χρόνια, λίγο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, λίγο επειδή η τιμή του πετρελαίου… καλπάζει συμπαρασύροντας το συνολικό κόστος της κίνησης, λίγο επειδή οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα εκτόξευσαν τις τιμές τους, η συζήτηση αλλά και η ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα είναι αυξημένη. Σε πραγματικούς αριθμούς ωστόσο, φαίνεται ότι στη χώρα μας η χρήση εναλλακτικών καυσίμων είναι πολύ περιορισμένη και καταλαμβάνει μόλις το 6,7% των καυσίμων που καταναλώθηκε στις μεταφορές το 2015.
Αντίστοιχα, μόλις το 0,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αφορά στις μεταφορές και κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από εκπρόσωπο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε συνέδριο για τις δυνατότητες εισαγωγής εναλλακτικής αντιρρυπαντικής κίνησης στην Ελλάδα.
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
Τα οχήματα σε κυκλοφορία στην Ελλάδα είναι περίπου 8.070.000. Πάνω από το 40% αυτών είναι παλιάς τεχνολογίας, με άδεια κυκλοφορίας πριν το 2000.
Το 86% των εν κυκλοφορία οχημάτων στη χώρα κάνει χρήση κάποιου είδους βενζίνης, ενώ το 13,3% κάνει χρήση πετρελαίου.
Τα τελευταία επτά χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το υγραέριο.
Στο «παιχνίδι» μπαίνει πια και το βιοαέριο, ένα ακόμα εναλλακτικό καύσιμο με σταθερή αύξηση στο τομέα των μεταφορών από το 2005 και μετά.
Σύμφωνα με τα σχεδιάζομενα, αναμένεται επίσης, προς ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, να επεκταθούν οι χώροι όπου θα μπορούμε να… φορτίζουμε το αυτοκίνητό μας αν είναι ηλεκτρικό κατά μήκος του αστικού, υπεραστικού και εθνικού οδικού δικτύου.